Мед - найвідоміший і найуживаніший бджолиний продукт. Але він настільки різний, що куштуючи його відчуваємо різні смакові ноти. Ми з Вами не будемо говорити про штучні меди, а тільки про натуральний - створений бджолами мед.
Мед - це, насамперед, харчовий дієтичний продукт, який за рахунок своїх біологічних властивостей та багатому хімічному складу є загальнозміцнюючим засобом, що підвищує стійкість організму до негативних факторів зовнішнього середовища. Мед має бактерицидну, протизапальну, антиалергенну і тонізуючу дію. Справжній мед нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, стимулює функції внутрішніх органів, попереджає склероз склеротичні зміни, активізує утворення еритроцитів, покращує сон.
Що потрібно знати, щоб отримати найбільшу користь від споживання меду:
-
Не варто зберігати мед більше двох років – з плином часу кількість корисних елементів в меді зменшується;
-
Не зберігати мед у холодильнику;
-
Не допускати нагрівання меду вище 40°С – при перегріванні меду в ньому утворюється Оксиметилфурфурол, надлишок якого є потенційно токсичною, мутагенною речовиною.
- Для того щоб мед не втрачав цілющих властивостей, зберігати його необхідно у чистому, сухому, без сторонніх запахів місці.
- Для кращого засвоєння необхідно тримати мед у роті, до повного розчинення під дією ферментів слини;
- Споживати протягом року різні види меду, це забезпечить організм цілющими речовинами нектару, зібраного бджолами з різних рослин.
Якщо Вам дуже подобається рідкий мед, то можна розпустити закристалізований мед на водяній бані при температурі до 40°С. Але, пам’ятайте, мед втратить частину цілющих і поживних речовин. Натомість радимо Вам придбати мед з білої акації, він може залишатися рідким навіть до наступного врожаю.
Взимку не кристалізованим залишається мед з білої акації, всі інші меди кристалізуються, починаючи з жовтня. Деякі меди, наприклад, з суріпи, ріпаку, з соняшнику починають кристалізуватися ще літом. Натуральний мед кристалізується рівномірно, має однорідну консистенцію. Винятком є гречаний мед, який може мати тонкий шар рідкої фракції зверху.
Найкраще купувати мед у перевіреного пасічника. Радимо спершу скуштувати мед, візьміть його на кінчик чайної ложки, потримайте у роті до повного розчинення, проковтніть, а потім проаналізуйте свої відчуття. По можливості не звертайте уваги на солодкість.
Перше Ваше відчуття це букет меду, тобто аромат, який залежить від аромату рослин і не завжди відчувається при вдиханні (на нюх). Друге відчуття - це більша або менша терпкість.
Ми гарантуємо, що наш мед справжній, не нагрівався, без будь-яких домішок. Для бажаючих скушувати мед ми спеціально фасуємо мед в невеликі скляні баночки 100 та 250 мл.
Про користь меду для тих, хто веде активний спосіб життя.
Мед - це непросто смачна їжа, але і вуглевод, який найбільш ефективно засвоюється організмом до і після фізичних навантажень. Мед легко засвоюється і надходить у систему організму рівномірно, таким чином, рівень глюкози в крові залишається постійним. Якщо Вам необхідно виконувати важку фізичну або складну напружену розумову роботу, з'їжте перед цим столову ложку натурального меду. На відміну від цукру мед швидко всмоктується організмом і є ідеальним джерелом енергії. Такого ефекту не можна досягти, вживаючи в їжу цукор і кондитерські вироби. Найчастіше втома, голод, бажання з'їсти що-небудь солоденьке, викликано неправильним надходженням вуглеводів в кров. Якщо використовувати як вуглеводне паливо цукор, організм буде відчувати перепади рівня глюкози в крові, що в свою чергу знову буде викликати втому, голод, тягу до солодкого.
Природно, коли організм отримує значні фізичні навантаження, йому необхідні вуглеводи в достатній кількості. Мед підвищує витривалість організму. Вживання меду разом з білковими продуктами після фізичних навантажень сприяє швидкому відновленню загального енергетичного балансу в м'язах.