Забрус

UA RU


медова печаткаЗабрус (медова печатка або воскові кришечки, які є показником зрілості меду) — зрізана пасічним ножем верхня частина запечатаних бджолами стільників (сот), складається з воску, секрету слинних залоз бджіл, пилку, прополісу і меду.

Колір забрусу залежить від породи бджіл, природних умов і пори року. При відсутності взятку він бурий. В медоносний період - непрозорий білий (так запечатують бджоли української степової породи). Бджоли кавказької породи продукують темний забрус.

Забрус — не просто віск, а цілий букет бджолиних продуктів, які в сукупності утворюють дуже цінну, з медичної точки зору, речовину, що використовується в апітерапії. Однак смачний солодкувато-медовий продукт застосовується не тільки в народній медицині, а й для отримання найбільш якісного воску. Для цього свіжий забрус віддають бджолам для видалення медових залишків, а потім перетоплюють його у воскотопках.

Кілька сотень років тому забрус широко використовувався замість жувальної гумки, для гігієни порожнини рота, але в даний час сфера застосування цього унікального за своїми цілющими властивостями  продукту значно розширилася. Можна купити забрус і насолоджуватись його смаком замість солодощів, одночасно отримуючи користь для всього організму. Це краще, ніж споживати цукровмісткі продукти.

Основою забрусу є бджолиний віск, що містить вільні жирні кислоти, різні ефіри, вуглеводи, ароматичні і фарбувальні речовини, органічні кислоти, мінеральні сполуки і каротин. Крім того, до складу продукту входить бджолиний клей — прополіс, перга, квітковий пилок і, звичайно, мед. Треба сказати, що хімічний склад забрусу дуже непостійний, але завжди багатий на хітин і білок, мікро і макроелементи, ферменти, ефірні масла, смоли, вуглеводи, жири і бальзами та вітаміни групи В, С, А, Е.

Лікувальні властивості забрусу і його застосування

лікувальні властивості забрусуСкладові забрусу визначають різноманіття його цілющих властивостей: протизапальних, антимікробних, біостимулюючих, анестезуючих. Найчастіше продукт застосовується в якості жувального засобу, що сприяє дезінфекції порожнини рота, масажу і механічному очищенню ясен і слизової оболонки, посиленню слиновиділення, активізації секреції і моторики шлунково-кишкового тракту, підвищенню імунітету, прискоренню обмінних процесів в організмі, поліпшенню роботи серцево-судинної системи і нормалізації кишкової мікрофлори при дисбактеріозі. В забрусі міститься велика кількість ферменту лізоцим, який є активатором багатьох імунних механізмів.

Забрус також застосовується для лікування і профілактики сінної лихоманки, алергічних реакцій, полінозу, бронхіальної астми — він діє як десенсибілізуючий засіб. Забрусний віск у вигляді лікувальних аплікацій накладається при радикуліті та патології суглобів. Забрус – чудовий засіб від застуди. Особливо корисно жувати продукт  дітям при ангінах, гайморитах, ринітах, бронхітах, грипі та для попередження бактеріальних і вірусних інфекцій в осінньо-весняний період. Рекомендовано вживати забрус по столовій ложці кілька разів на день. При цьому віск, що залишається, можна ковтати, він не шкодить, лише іноді може викликати легкий послаблюючий ефект.

Жування забрусу протягом 10 хвилин після кожного прийому їжі, корисно для ясен і зубів. Якщо купити забрус розфасований в невеликі баночки, то можна отримати чудовий замінник зубної пасти і користуватись ним  навіть на робочому місці.

Вживання забрусу це не лише  лікування і профілактика, а й корисна насолода. Забрус солодкий, з приємним ароматом та смаком, його можна жувати, як цукерки, а коштує він дешевше. 

Купити забрус Ви зможете зателефонувавши до нас.